naturliga hårkurer

Naturlig hårvård är något som vi svenskar inte är helt vana vid. Men det är ett bra alternativ för allergiker och miljömedvetna, och dessutom mår håret alldeles utmärkt utan alla uttorkande kemikalier som de flesta hårvårdsprodukter innehåller.

Foto: SXC

 

AVOKADO

Avokado är som alla vet en väldigt fet frukt, med fetter som är närande och vårdande både för insidan och för utsidan, därför kan en avokadomask göra susen för ett torrt och slitet hår.

Mosa en avokado och blanda med en msk mjölk, en msk av ditt favoritbalsam samt en msk valfri olja(oliv, jojoba, cocos m.m.). Rör alla ingredienser till en röra och låt det stå i kylen tills smeten är sval. Därefter är det bara att massera in i håret och hårbottnen och vira in i en varm fuktig handduk. Låt det sitta i ca tio min innan du tvättar ditt hår som vanligt.

 

Foto: www.scotlandwide.com

 

ÄPPELCIDERVINÄGER

Ett hår som är frissigt och matt med en irriterad hårbotten kan ha fått sin ph-balans rubbad. Hårets ph-värde ska optimalt ligga på 4.5 till 5.5, och för att återställa balansen så kan man göra en äppelcidervinäger sköljning. Äppelcidervinäger är väldigt billigt och tacksamt att använda eftersom det krävs sådan liten mängd för att få till en fullgod sköljning.

Man tar en del äppelcidervinäger och fyra till sex delar vatten, blandar och det är klart för användning, ju mer hår du har desto större delar använder du. Skölj gärna efter schamponering och balsamering eftersom dessa preparats basiska ph-värden ofta är anledningen till ph-rubbningen. Dessutom sköljer äppelcidervinägern ut eventuella rester av kemikalier som kan ha blivit kvar efter styling osv.

Resultatet varierar självklart från person till person, men oftast blir håret glansigt och lent, det perfekta substitutet för glanssprayer. Och oroa dig inte, vinägerlukten försvinner när håret torkar.

 

Foto: SXC

 

KAMOMILLTE

Har du blont eller råttfärgat hår och vill ha en något ljusare färg utan att för den skull gå till frisören och bleka dig? Då kan du på ett skonsamt sätt få en ljusare nyans genom att skölja ditt hår med kamomillte. Kamomill har sedan länge använts inom hälsokosten och som ett skonsamt blekande preparat, och används ofta i schampo och balsam som är specialiserat för blont hår p.g.a. dess blekande funktion.

Lägg några påsar kamomillte i kokande vatten, låt det stå och svalna och dra i några timmar. Skölj sedan håret med vätskan efter att du tvättat håret som vanligt.

 

Foto: SXC

 

ALOE VERA

För fett hår kan en blandning av aloe vera(finns på hälsokostbutiker) och pressad citronjuice i din ordinarie balsamkur vara ett sätt att ta bort överflödigt fett.

Blanda en halv tesked aloe vera med en tesked pressad citron och blanda i en åttondels deciliter av ditt vanliga balsam. Massera in i håret och hårbottnen. Se till att verkligen massera hårbottnen för att få bort eventuella fettrester. Samtidigt som hårbottnen blir ren så stimulerar du blodtillförseln i huvudet vilket i sin tur hjälper till att rensa ut överblivet fett som kan lagra sig i porerna, sedan är det viktigt att du sköljer, sköljer, sköljer. Kom ihåg att bara lägga i balsam från öronen och nedåt när du balsamerar utan aloe och citron. Eftersom håret redan är fett i hårbottnen så blir det bara ännu fetare om du masserar in ännu mer just där.

 

Foto: SXC

 

 

Alla kurer är helt naturliga och kan absolut inte skada dig eller ditt hår på något sätt, prova och se om det passar dig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0